Whyknot

zdrowy styl życia


Luty 18, 2022

Witaminy- podstawowy element diety

Do normalnego, zdrowego rozwoju ludzkiego organizmu potrzeba szeregu składników dostarczanych przez nas poprzez pożywienie oraz suplementację. Oprócz białek, węglowodanów oraz tłuszczy równie ważne są witaminy. Czym są, jaką pełnią rolę i jak je uzupełniać? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym wpisie. Zapraszam do lektury.

CZYM SĄ WITAMINY?

Witaminy to związki organiczne, których obecność w organizmie jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych oraz wpływa na liczne mechanizmy. Część z nich produkowana jest przez nasz organizm, część, w ramach uzupełnienia, dostarczana wraz z pożywieniem oraz suplementami diety.

PODZIAŁ WITAMIN

Naukowcy wciąż badają i odkrywają kolejne witaminy. Jeszcze na początku XXI wieku wierzono, że witamin jest zaledwie trzynaście: A, C, D, E, K oraz osiem witamin B. W tym momencie znamy aż trzynaście odmian samej witaminy B! Skład witamin jest bardzo zróżnicowany. Wśród nich są kwasy, ale też alkohole. Wyodrębniamy również prowitaminy.

Witamy dzielimy według ich rozpuszczalności:
– rozpuszczalne w tłuszczach ( A, D, E, K) – do ich wchłonięcia niezbędna jest obecność tłuszczu w posiłku
– rozpuszczalne w wodzie ( witaminy z grupy B, C) – nie są magazynowane w organizmie człowieka, wydalane z moczem

ROLA WITAMIN W ORGANIZMIE

Każda z witamin jest odpowiedzialna za określone procesy oraz spełnia niezbędne dla nas role.
– witamina A- stanowi czynnik wzrostowy organizmu, ogrywa istotną rolę w procesie widzenia,
– witamina D- bierze udział w tworzeniu zębów i kości, wpływa na prawidłową kondycję skóry i włosów,
– witamina E- zapobiega rozpadowi czerwonych krwinek, pełni funkcję przeciwutleniacza,
– witamina K- wpływa na proces krzepnięcia krwi, odpowiada za odpowiednie uwapnienie kości,
– witamina B1- wpływa na prawidłową pracę układu sercowo- naczyniowego,
– witamina B2- bierze udział w regulacji funkcjonowania układu krwionośnego, nerwowego oraz odpornościowego,
– witamina B12- pełni istotną rolę w tworzeniu składników krwi oraz osłonek nerwowych, reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego oraz bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów,
– witamina C- wpływa na stan skóry, reguluje ciśnienie krwi, wpływa na wchłanianie wapnia i żelaza, uczestniczy w przemianie kwasu foliowego.

WITAMINY W ŻYWNOŚCI- PRZYKŁADY

– witamina A- marchew, jaja, tuńczyk, papryka, mleko, brzoskwinie,
– witamina D- tran, ryby, ser żółty, jaja,
– witamina E- olej słonecznikowy, orzechy laskowe, migdały, pestki dyni,
– witamina K- szczypiorek, pietruszka, olej rzepakowy, kiwi, czarna porzeczka,
– witamina B1- nasiona słonecznika, drożdże, chleb z ziarnami, rośliny strączkowe,
– witamina B2- ser twarogowy, podroby, sezam, makrela, kasza jaglana,
– witamina B12- mięso, sardynki, śledzie, jaja, mleko,
– witamina C- natka pietruszki, czerwona papryka, czarne porzeczki, gruszki, śliwki.

To absolutne podstawy wiedzy o witaminach. Wiemy za co odpowiadają dane składniki oraz gdzie ich szukać. W przyszłości skupię się na konkretnych przykładach, które rozłożę na czynniki pierwsze by pogłębić wiedzę na temat uzupełnienia diety. Zachęcam do odwiedzania zarówno działu Zdrowie, jak i zakładki Dieta.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *