Witamina B12- nieoceniony element diety
Witamina B12, zwana też czerwoną witaminą ( lub kobalaminą) jest związkiem organicznym mającym nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Pozwala w odpowiedni sposób zadbać o układ odpornościowy. Wspomaga pracę układu krwionośnego oraz pokarmowego. Wpływa również korzystnie na zdrowie psychiczne, poprzez regulację pracy układu nerwowego. Dieta w nią bogata zalecana jest osobom uprawiającym sport, seniorom oraz osobom będącym na diecie niskokalorycznej.
WITAMINA B12- ROLA W ORGANIZMIE
Witamina B12 uczestniczy w licznych procesach metabolicznych przebiegających w komórkach krwi, tkance nerwowej, układzie pokarmowym i skórze. Ponadto:
- jest niezbędna do prawidłowego wzrostu organizmu i jego poprawnego funkcjonowania,
- poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka,
- uczestniczy w syntezie białek i kwasów nukleinowych,
- bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów,
- pozwala na utrzymanie zdrowia psychicznego,
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sprawność umysłową – uczestniczy w procesie tworzenia neuroprzekaźników i otoczki mielinowej będącej składnikiem osłonek nerwowych,
- pozwala zredukować uczucie zmęczenia i znużenia
NIEDOBÓR WITAMINY B12
Odpowiednia ilość witaminy B12 w organizmie jest kluczowa dla zdrowia człowieka. Jej niedobór rzadko bywa szybko zdiagnozowany, ponieważ objawy są często mało charakterystyczne. Ponadto B12 jest zużywana powoli, a jej zapasy wystarczają na kilka lat.
Objawy niedoboru witaminy B12:
- zaburzenia w układzie krwiotwórczym widoczne w badaniu morfologicznym,
- chroniczne zmęczenie,
- drętwienie kończyn,
- nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
- pogorszenie sprawności umysłowej,
- uczucie niepokoju,
- zaburzenia nastroju,
- zaburzenia pamięci,
- zaburzenia równowagi,
JAK UZUPEŁNIAĆ WITAMINĘ B12?
Witamina B12 występuje w mięsie, nabiale oraz niektórych gatunkach ryb. Jej źródłem mogą być także mleko i jej przetwory oraz jaja. W mięsie największa ilość witaminy B12 występuje w wołowinie oraz mięsie indyczym. Wieprzowina oraz mięso z kurczaka są w nią znacznie uboższe. Źródłem kobalaminy są również nabiał, szczególnie żółty ser oraz twaróg. Witaminę można uzupełniać również dzięki odpowiednim suplementom diety.
To pierwsza z witamin, której rolę i występowanie chciałam przedstawić. Zachęcam również do czytania wpisów z działów Sport oraz Dieta. Pamiętajcie, łącząc te trzy elementy poprawiamy nasz stan zdrowia oraz samopoczucie.