Whyknot

zdrowy styl życia


Luty 21, 2022

Witamina B12- nieoceniony element diety

Witamina B12, zwana też czerwoną witaminą ( lub kobalaminą) jest związkiem organicznym mającym nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Pozwala w odpowiedni sposób zadbać o układ odpornościowy. Wspomaga pracę układu krwionośnego oraz pokarmowego. Wpływa również korzystnie na zdrowie psychiczne, poprzez regulację pracy układu nerwowego. Dieta w nią bogata zalecana jest osobom uprawiającym sport, seniorom oraz osobom będącym na diecie niskokalorycznej.

WITAMINA B12- ROLA W ORGANIZMIE

Witamina B12 uczestniczy w licznych procesach metabolicznych przebiegających w komórkach krwi, tkance nerwowej, układzie pokarmowym i skórze. Ponadto:

  • jest niezbędna do prawidłowego wzrostu organizmu i jego poprawnego funkcjonowania,
  • poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego człowieka,
  • uczestniczy w syntezie białek i kwasów nukleinowych,
  • bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów,
  • pozwala na utrzymanie zdrowia psychicznego,
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sprawność umysłową – uczestniczy w procesie tworzenia neuroprzekaźników i otoczki mielinowej będącej składnikiem osłonek nerwowych,
  • pozwala zredukować uczucie zmęczenia i znużenia

NIEDOBÓR WITAMINY B12

Odpowiednia ilość witaminy B12 w organizmie jest kluczowa dla zdrowia człowieka. Jej niedobór rzadko bywa szybko zdiagnozowany, ponieważ objawy są często mało charakterystyczne. Ponadto B12 jest zużywana powoli, a jej zapasy wystarczają na kilka lat.

Objawy niedoboru witaminy B12:

  • zaburzenia w układzie krwiotwórczym widoczne w badaniu morfologicznym,
  • chroniczne zmęczenie,
  • drętwienie kończyn,
  • nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • pogorszenie sprawności umysłowej,
  • uczucie niepokoju,
  • zaburzenia nastroju,
  • zaburzenia pamięci,
  • zaburzenia równowagi,

JAK UZUPEŁNIAĆ WITAMINĘ B12?

Witamina B12 występuje w mięsie, nabiale oraz niektórych gatunkach ryb. Jej źródłem mogą być także mleko i jej przetwory oraz jaja. W mięsie największa ilość witaminy B12 występuje w wołowinie oraz mięsie indyczym. Wieprzowina oraz mięso z kurczaka są w nią znacznie uboższe. Źródłem kobalaminy są również nabiał, szczególnie żółty ser oraz twaróg. Witaminę można uzupełniać również dzięki odpowiednim suplementom diety.

To pierwsza z witamin, której rolę i występowanie chciałam przedstawić. Zachęcam również do czytania wpisów z działów Sport oraz Dieta. Pamiętajcie, łącząc te trzy elementy poprawiamy nasz stan zdrowia oraz samopoczucie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *